ضدبخار (شفاف سازی سطوح بخار گرفته)

ضدماتی (شفاف سازی سطوح بخار گرفته)

به محض تقطیر رطوبت و نشستن بر روی سطوح، قطرات کوچک بسیار زیادی تشکیل می شود و بر روی سطح، لکه ایجاد می  کند. تقطیر روی آینه، کارایی آن را متوقف می سازد. یک روش حفظ شفافیت آینه، گرمادهی دائمی به آن است تا رطوبت روی آینه تبخیر گردد، اما آینه ای با شفافیت دائمی از این نوع، به ورود همیشگی انرژی نیز نیازمند خواهد بود.

امروزه با حضور فن آوری نانو، می توان بدون بهره گیری از برق، تصویری دائما شفاف داشت. راه حل، استفتده از یک پوشش نانویی فوق نازک از جنس دی اکسیدتیتانیوم که یک سطح پر انرژی را به نمایش می گذارد و از این رو، جذب رطوبت افزایش می یابد. بر روی سطوح آب دوست یا همان هیدروفیلیک، رطوبت به جای تشکیل قطرات آب، لایه فوق العاده نازکی ایجاد می نماید. این لایه کماکان بر روی سطح می نشیند ولی نامرئی باقی می ماند. لایه مزبور شفاف است و ظاهری واضح و فاقد مه ایجاد می کند. آیینه های سرویس بهداشتی، نامزدهای بدیهی استفاده از چنین پوشش هایی اند. همچنین سطوح شیشه ای اتاق های واقع در مناطق گرمسیری که در آنها تهویه مطبوع انجام می شود و به محض جریان یافتن هوا بیرون به داخل اتاق، میل به تشکیل لکه وجود دارد. پوشش های ضد ماتی را بر پلاستیک ها نیز می توان اعمال کرد.

در سال 2005، پژهشگران موسسه ی فن آوری ماساچوست به شیوه جدیدی در این مقوله دست یافته اند. پوشش مشابه دیگری که در دانشگاه کویینزلند استرالیا ساخته شده، یک پوشش شیشه مانند از سطح متخلخل نانویی است و چندین لایه دارد. این لایه ها محتوی منافذ بسیار ریزی اند که از ذرات نانویی ساخته شده اند. سطح، با چشم غیر مسلح، صاف و هموار به نظر می رسد ولی در واقع این سطح بسیار آب دوست است.

رطوبت به داخل منافذ ریز کشیده می شود و در نتیجه، تشکیل قطرات آب متوقف می یابد. در این حالت، لایه ای نامرئی از آب تشکیل می شود و سطح، شفاف باقی می ماند. اسپری های دارای خاصیت ضد ماتی، وسیله هایی اند که به طور موقت سطوح را شفاف می سازند، ولی اثر آنها چندان ماندگار نیست.

در مورد همه انواع مختلف سطوح ضد ماتی، دو جنبه مشترک وجود دارد: عمل تقطیر، به خودی خود توقف یافتنی نیست و بسیار مهم تر آنکه، پوشش ضد ماتی، شفاف باقی می ماند و در نتیجه نامرئی به نظر خواهد رسید. تصویر شفاف آیینه، همواره به سهولت و بی دردسر و بدون نیاز به گرمایش یا پاک کردن وجود خواهد داشت.

 

منبع : نانو در معماری

گردآورنده: شرکت نیکاپاک

محمدرضا فهیمی
محمدرضا فهیمی
کارشناس معماری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *