محافظت در برابر گرمای حاصل از تشعشع خورشیدی، از طریق دو نوع شیشه ی خودتیره شونده تامین می شود. شیشه ی قابل سوییچ الکتروکروماتیک ( الکتروکرومیسم، پدیده ای است که در برخی مواد دارای خاصیت تغییر برگشت پذیر رنگ، در اثر اعمال شارژ مختصری مشاهده می گردد.) که قبلا در بازار وجود داشت، به خاطر دو ایراد اصلی، از بازار جمه آوری شد: نخست آنکه یک جریان الکتریکی مداوم لازم بود تا حالت تیرگی شیشه را حفظ کند و دوم آنکه سطوح شیشه ای بزرگ تر، اغلب اختلالات نوری از خود نشان می دادند.

ظهور فن آوری نانو، ابزار جدیدی را برای تکامل شیشه کاری الکتروکروماتیک در ساختمان ها ایجاد کرده است. تفاوت عمده این محصول با محصول قبلی آن است که در محصول جدید، دیگر نیازی به جریان مداوم برق نیست. یک سوییچ ساده، همه ی آن چیزی است که برای تغییر درجه ی انتقال نور از یک حالت به حالت دیگر لازم است، یعنی یک سوییچ برای تغییر از شفافیت به تیرگی و سوییچ دیگر برای تغییر از تیرگی به شفافیت. با تغییر در درجه انتقال نور از شیشه، اثرات مختلفی از تیره کنندگی به وجود می آید. تغییر در اثر تیره کنندگی، گاهی با شیب ملایم همراه است و گاهی کاملا  تمایز دارد. انرژی الکتریکی مورد نیاز برای رنگی کردن پوشش نانویی فوق نازک، حداقل مقدار ممکن است. خود فرایند سوییچ کنندگی چند دقیقه ای به طول می انجامد و کاملا کند به نظر می رسد.

در حالت کلی، ترکیب کار الکتروکروماتیک با سایر ویژگی های شیشه ی اطمینان چند لایه یا شیشه ی عایق صدا و حرارت امکان پذیر است. در آینده، ساخت شیشه های رنگی نیز میسر خواهد بود و امکانات طراحی را به طور فزاینده ای گسترش خواهد داد.

شیشه ی فوتوکروماتیک ( فوتوکرومیزم، تبدیل برگشت پذیر یک گونه شیمیایی بین دو فرم، با جذب تشعشع الکترومغناطیسی و در جایی است که فرم ها، طیف های جذبی متفاوتی دارند.) راه حل دیگری برای تیره کردن پنل های شیشه ای است. در این حالت، خود نور خورشید باعث تیره شدن خود بخودی شیشه و بدون هر گونه سوییچ کردن می شود.

در هر یک از دو مورد یاد شده، دیگر نیازی به پرده یا پوشش وجود ندارد. نور بدون درخشندگی و سایه، به ویژه برای بخش های داخلی ادارات که دارای استگاه های کار با رایانه هستند، اهمیت دارد. در هر دو روش، سایه ی مختصری به نسبت بسته شدن کامل ورودی های نور، ایجاد می گردد و از این رو، همواره مرتبه ای از تماس دیداری با دنیای بیرون باقی خواهد ماند. فن آوری نانو، تهیه یک وسیله محافظت کننده در برابر نور خورشید را ممکن ساخته که از لحاظ انرژی کارامد است و می توان آن را با سایر کارکردهای شیشه نیز ترکیب نمود.

محمدرضا فهیمی
محمدرضا فهیمی
کارشناس معماری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *